Identiteitscrisis

Ik heb eigenlijk nooit graag met de bus gereden, heb het tot de verhuis naar ons eigen huis ook zelden gedaan.

Als kind ging ik met plezier elke dag 7 kilometer heen en terug door weer en wind naar school om toch maar niet op de bus te moeten zitten.
Maar nu heb ik dus geen keuze. Fietsen kan niet meer, daar heeft mijn gezondheid een stokje voor gestoken, en te voet naar het centrum hossen is echt te ver. De bus dus…

En de ene bus is de andere niet. Bus 3, beter bekend als ‘het vuil buske’ neem ik het vaakst. Maar erger nog is lijn 9, naar Gent-Sint-Pieters, ook wel ‘de marginale negen’ genoemd. De details zal ik je besparen.
Maar goed, als je woont in Gent, werkt in Aalst en geen auto hebt, is een passage langs het station onvermijdelijk. Elke morgen voor dag en dauw bus 9 op jammer genoeg dus ook. Elke morgen hetzelfde publiek, met af en toe een uitzondering. Een gezin van 6 bijvoorbeeld.

Jonge mama en papa met vier jonge kinderen. Van jong tot heel jong, of omgekeerd, enfin maakt niet uit, vier kinderen op evenveel jaar schat ik. Twee al lopend en de twee jongsten in de buggy, maar alle vier met een zakje chips, om 7u ’s morgens. Nu ja, verschillende opvoedingsstijlen moeten er zijn, denk ik dan? Meneer en madame staan gepositioneerd met de buggy’s voor de achterste deuren van de bus en roepen hun kroost, met namen als Shania en Kenzo, geregeld tot de orde.

Om de stationsdrukte te vermijden heb ik de gewoonte om af te stappen aan de halte net voor Gent-Sint-Pieters. Ik druk op het belletje en ga tijdig rechtstaan om aan te geven dat ik er aan de volgende halte uit wil. Ik stap over boekentassen en maak me smal om tussen de buggy’s door richting deur te kunnen kruipen. Maar Timothy, de oudste telg van het gezin, staat vlak voor me en blokkeert de deur. Geen probleem, ik heb nog tijd en met een simpele ‘excuseer’ laat hij me straks vast wel passeren. Alleen is dat blijkbaar niet voldoende voor la mamma.
Met een behoorlijke portie irritatie in de stem zegt ze, luid genoeg dat het achterste deel van de bus het kan horen, “Timothy jong’n ga ne keer opzij jong! Want da meisken of die jongen, ‘k weet nie wadat is, moet kunn’n passeren!”

Nu zou ik niks liever willen dan het relaas doen van de heroïsche manier waarop ik deze situatie heb aangepakt, met een vlijmscherpe kwinkslag madame op haar plaats heb gezet. Maar niet dus. Ik ben uitgestapt en met open mond richting station gewandeld, te verbouwereerd om helemaal te vatten wat me zonet was overkomen.

Ik mag dan wel kort haar hebben, maar de tijd dat je man en vrouw louter aan de lengte van hun haar van elkaar kon onderscheiden is toch al een tijdje gepasseerd, niet?
En daarbij, je mág dan nog twijfelen, doe dat dan ten minste in stilte. Of ben ik nu een flauwe trien…

Trouwens, met die identiteitscrisis valt het al bij al nog wel mee hoor. Ik heb het niet aan mijn hart laten komen, toch niet nadat ik over de eerste schok heen was.

Er veel mee gelachen heb ik dan weer wel want ja, wat moet je anders?

Advertenties

One thought on “Identiteitscrisis

  1. Toen ik op school zat moest ik ook iedere dag met de bus. Eerst de bus richting station om dan over te stappen op een andere bus en ik vond dat eigenlijk nog wel plezant. Ik nam ’s morgens zelfs een vroegere bus zodat ik in de Panos een boterkoek kon gaan kopen om die op te eten in het wachtlokaal en naar de mensen te kijken. Elke dag zaten er ongeveer dezelfde mensen. Mensen die zaten te dromen, slapen, lezen… Ik heb er zelfs een koppeltje zien gevormd worden. Elke dag gingen ze ietsje dichter bij elkaar zitten en na een paar weken zaten ze lekker romantisch te doen iedere morgen. Het heeft helaas niet mogen zijn, want de romance heeft maar een paar maand geduurd en toen zaten ze terug een héél eind van elkaar verwijderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s