Moeder Natuur… NIET. NU!

Ik zou het willen hebben over een maandelijks terugkerend moment van schaamte.Maar wees gerust, het heeft absoluut niks te maken met het evenement dat de titel doet vermoeden.
Toegegeven, het is een flauw grapje, maar ik kon het niet laten. De ‘Always’ -reclame is er eentje waarmee Bas en ik elke keer opnieuw keihard moeten lachen. Jaja, élke keer, en dat is véél! Zowel het ‘Moeder Natuur’ filmpje dat beweert dat je tijdens je maandstonden niet zou mogen dansen, als de spot die je aanraadt om tijdens je regels maar beter niet te dicht bij andere mensen te gaan staan. De meest hilarische conversaties volgen steevast als ‘Always’ ons televisiescherm vult.
Maar daar gingen we het dus niet over hebben.

Bas en ik lijden aan een gemeenschappelijk moment vol gêne, en dat elke maand opnieuw. En het heeft alles te maken met glas. Glas, het breekbaar materiaal, niet het voorwerp waaruit je drinkt, allé dat ook wel, maar niet alleen dat.
De reden waarom ik ervoor kies om alles zomaar in de openbaarheid te gooien, terwijl je gênante dingen over het algemeen toch liever voor jezelf houdt, is eigenlijk deels om te polsen of wij hierin de enigen zijn.

Toen ik nog onder moeders vleugels zat en in het landelijke Belsele woonde, stond er een glascontainer, of een glasbol zoals wij het noemden, op zo’n 500 meter van ons huis. Minstens één keer peer week reed er iemand van het gezin met de fiets en een plastic zak gevuld met confituur -en chocopotten, een lege fles wijn en het occasionele donker bierflesje zonder statiegeld, naar die glasbol. Lekker anoniem. Een ondoorzichtige plastic zak, een glasbol op een plaats waar niet al te veel volk passeert, en je kan rustig de tijd nemen om je afval te dumpen zonder dat er iemand over je schouder komt meekijken wat er bij jou thuis zoal wordt opgesoupeerd.

Maar sinds we de keuze maakten om te verhuizen naar Gent, een stad met uitzonderlijke standing zoals iedereen wel weet, gaat het er heel anders aan toe. Hier wordt het glasafval eens per maand opgehaald. Dat impliceert dat je het dus ook eens per maand moet buiten zetten. Als in zichtbaar, voor je huis, waar iedereen het kan zien. Anoniem is anders. Je buren kunnen rustig de tijd nemen om uit vissen of je cholesterol niet aan de hoge kant is, aan de hand van de hoeveelheid lege potten Nutella, of je op dieet bent, gezien de overschakeling naar light confituur, maar vooral hoeveel alcohol je op een maand verzet. En net daar wringt het schoentje.

Ik ga niet ontkennen dat Bas en ik genieten van een glas cava voor het eten, of een lekker glaasje rood tijdens, maar het probleem is niet zozeer wat we zelf drinken. Dat wat we met ons tweetjes verbruiken zouden we met opgeheven hoofd naar buiten dragen, maar daar blijft het niet bij. We zijn allebei sociale beesten, altijd geweest. En sinds we in ons eigen huis wonen hebben we meer en meer de kans om dat sociaal leven ook bij ons te laten doorgaan. We hebben ruimte om mensen te ontvangen, om etentjes te geven, zelfs om feestjes te organiseren voor de hele familie. En dat doen we dan ook. Veel.
En ‘veel’ werd ‘heel veel’ sinds ik een halfjaar geleden verplicht moest rusten en ik tot op vandaag nog steeds niet terug aan het werk mag. Ik kan niet meer op restaurant gaan, of iets gaan drinken met vrienden, dus komen de vrienden naar ons. Ik geniet ontzettend van een vol huis. Vrienden die de deur, aangekondigd of niet, platlopen. Mensen die toevallig in de buurt zijn en eens komen checken of je toevallig thuis bent. Die dan blijven plakken tot het avondeten, of voor een babbel op terras, of gezellig een filmpje blijven kijken.
En wat doe je bij zo’n gelegenheden? Juist, je drinkt een glas.

Aperitief, plop! daar gaat de kurk van de cava. Geen maaltijd zonder een glaasje wijn natuurlijk, hupla, flesje rood voor vlees, flesje wit voor vis. En tijdens de film een pintje, of een sterker biertje misschien? We hebben altijd voor elk wat wils. En mensen komen ook meestal niet met lege handen aan, waardoor de drankvoorraad alleen maar groeit. Ons huis is altijd voorzien op een invasie van mensen, we kunnen stilaan concurreren met het gemiddeld café/restaurant. En dat is fijn. Tot het tijd is om het glas buiten te zetten…

Als je dan ziet dat de meeste mensen in de straat het doen met één emmer glas, heel af en toe een groot gezin met een tweede, is het toch een beetje vervelend om elke maand minstens drie eivolle bakken naar beneden te moeten sleuren, in mijn geval te laten sleuren door mijn liefste echtgenoot. Het meeste gênante van de hele zaak is nog dat wij geen choco lusten. En dat er zelden confituur wordt gegeten. Dus behalve een pot appelmoes en minstens één gebroken wijnglas, zitten die bakken steevast vol lege flessen wijn en cava. Ik moet er waarschijnlijk niet meer bijvertellen dat mijn liefste Bas meestal wacht tot het donker is om het glas op zondag al vloekend naar buiten te brengen.

Maar hoe gênant het ook elke maand mag zijn, en hoe zwaar dat glas ook mag wegen, voor Bas dan, ik zou het voor geen geld ter wereld willen missen. Nu mijn sociaal leven afhankelijk is van mensen die het de moeite waard vinden om tot bij ons te komen, zou ik het pas erg vinden als wij maar één bak te vullen hadden aan het einde van de maand.
Als je een hele maand kan genieten van lieve mensen om je heen, van momenten om in te kaderen en gebeurtenissen die te mooi zijn om er geen glas op te drinken, wat zou je je dan druk zitten maken om dat ene kleine moment van schaamte…

Advertenties

6 thoughts on “Moeder Natuur… NIET. NU!

  1. dat dacht ik ook maandag, toen ik die grote bakken weer in de gang heb gezet…
    maar dat er altijd een cava’tje in de frigo staat, ‘vind ik leuk’
    met dank aan onze jo voor het toevoegen aan ‘favorieten’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s