Kort en bondig

Ik ben deze blog, uiteindelijk, begonnen na veel twijfelen en denken en overwegen en van gedacht veranderen. Ik ben ontzettend blij met mijn beslissing.
En één van de redenen daarvoor is dat ik er, tegen alle verwachtingen in, in slaag om mezelf geen druk op te leggen. Ik verplicht mezelf niet om elke dag te schrijven, of toch minstens één keer per week of per maand. Ik schrijf omdat en wanneer ik het leuk vind en ik schrijf waarover ik zin heb. Ik word niet kwaad als mijn lichaam niet mee wil op het moment dat ik inspiratie heb, ik stel het schrijven gewoon een dagje uit. Het voelt niet als werk of een opdracht. Het moet niet. Het is een manier om me te uiten, en eentje dat ik dan ook nog eens bijzonder fijn vind.
Het zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn als er ook geen druk van buitenaf was. Van, ik zeg maar wat, mijn lieve echtgenoot.

“Je blog is populair aan het worden, je bent goed bezig schat, ik ben fier op je. Nu je volgers begint bij te krijgen zou het niet slecht zijn dat je laat zien wat je in je mars hebt. Je hebt al iets serieus geschreven, beetje ontroerend, iets luchtig en om te lachen in proza. Ik denk dat het nu tijd is voor een korter stukje. Iets grappig en kort.” Dat was de tip die ik het voorbije weekend van manlief kreeg. Heel goed bedoeld uiteraard, maar daar zat ik dan. Stress alom. Vanbuiten niet hoor. Neenee, ik antwoordde met een luchtige “Je kan best wel eens gelijk hebben, ik zal een korte bondige blogpost schrijven over onze Kevin, geen probleem.”
Heb je hem gelezen, mijn post over ons klein katje?
Was hij kort?
Nee hé.

Ik heb dan ook besloten dat ik het niet kan, kort en bondig zijn op papier. Ik ben zot van bijzinnen en zijsprongetjes. Ik vind het leuk om met woorden, zinnen en leestekens te spelen. Om iets te vertellen met zulk een omweg dat je niet weer weet waar je het nu weer precies over had, maar dat wel perfect op zijn pootjes valt als je de draad uiteindelijk teruggevonden hebt. Dat vind ik leuk. Dat lees ik graag. En dat schrijf ik ook graag.
Ik ben de Wim Helsen van de bloggers. Of nee, dat klinkt arrogant. Ik ben een superfan van Wim Helsen, dus het zou fout zijn om mezelf met hem te vergelijken. Maar misschien snap je nu wel wat ik bedoel. Ik hou van zijn stijl van vertellen. Van de manier waarop hij zijn publiek meeneemt op een eindeloze wandeling. Eentje die meestal maar over één iets gaat, zoals een brief, maar waarmee hij er wel keer op keer in slaagt een avondvullend programma in elkaar te boksen. Straf toch? En zo doe ik het ook, niet bewust want het is nooit anders geweest. Maar het is wel heel herkenbaar. Mijn moeilijkste schoolopdrachten waren altijd diegene met een beperkt aantal woorden of pagina’s. Hatelijk.

Eigenlijk wilde ik gewoon zeggen dat ik niet meer ga proberen om mijn berichten korter te houden. Omdat ik dan mezelf niet meer ben. Omdat ik dan moet gaan schrappen in dingen die heel spontaan uit mijn hoofd en vingers zijn gevloeid. En dan zou ik het zelf niet meer graag lezen. En waarom zou ik iets schrijven en online gooien dat ik zelf maar bagger vind?

Dat ging ik dus gewoon even vertellen. Kort. En bondig.
Niet dus. Alweer mislukt.
Want plots was daar Wim Helsen.
Maar ik veronderstel dat mijn punt intussen wel duidelijk is. Namelijk dat ik het niet kan en het ook niet meer ga proberen.

Sorry liefste schat, je laatste goede raad ga ik fijntjes naast me neerleggen.
Deze schoenmaker blijft bij zijn leest.

Advertenties

One thought on “Kort en bondig

  1. Mooi geschreven, Annelies. Het klinkt krachtig en liefdevol naar jezelf toe. Wat zo uit jezelf komt tokkelen niet inkorten om andersmans leesluiheid. Ik kan je enkel beamen en het leest lekker vlot ! Liefs, Tinne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s