Let’s get MUD

“Hoe graag ik ook verrast word voor mijn verjaardag, dit jaar hoeven jullie geen moeite te doen. Ik weet wat ik wil!”
De vriendinnen trokken grote ogen, ik had nog nooit tips gegeven voor een verjaardagscadeau, omdat ik het verrassingsaspect nu net het leukste vind aan jarig zijn. Maar een week voor mijn aankondiging had ik het licht gezien.

In 2016 zou ik dertig worden, nog een jaar te gaan dus, en ik had mezelf nog nooit geschminkt.
Daar moest verandering in komen.

Niet dat ik ambitie had in het worden van een geplamuurde Barbie, maar ik had wel graag de basis aangeleerd gekregen. Dat ik me bij een trouw -of ander feest tenminste uit de slag kon trekken.
Ze waren best enthousiast, de vriendinnen. Met z’n allen naar de make-up school, een beter cadeau, voor mij én voor hen, konden ze zich niet voorstellen.
Zo gezegd zo gedaan, op mijn speciale dag kreeg ik een cadeaubon voor een workshop Natural Day Look bij Make-up Designory, beter bekend als MUD.
Maar hoe gaat dat met een groep drukbezette vrouwen…
Het duurt maanden voor je een datum vindt waarop iedereen zich tezamen vrij kan maken. In ons geval begon de zoektocht begon in oktober, en op veertien mei was iedereen beschikbaar.
We reserveerden enkele maanden op voorhand en het aftellen kon beginnen.
Ik, als make-up groentje, had totaal geen idee wat te verwachten.
De anderen ook niet, maar die hadden tenminste al eens een borstel in hun handen gehad met een andere doel dan het schilderen van een kamer of het kladderen op een blad papier.
Omdat ik sinds de rolstoel nog zelden in het centrum kom, had ik de MUD-studio in de Brabantdam nog nooit gezien. Of misschien wel, maar aangezien make-up me niet prikkelt was ze me gewoon nooit opgevallen.
Alleszins, ik trad binnen in een cleane ruimte met mooie grote ramen.
De ruime winkel bevond zich vooraan met daarachter, in dezelfde ruimte, een reusachtige spiegel met daarvoor een lange hoge tafel met krukken eraan.
Niki, één van onze twee begeleidsters voor de namiddag, begon met een inleidend woordje en nam daarna een ‘voor’- foto van de groep.
Zonder make-up dus.
Daarna was het aan ons. We vertelden eerst elk om beurt kort of we iets van cosmetische middelen gebruikten en,zo ja, wat, waar en wanneer.
Al snel bleek dat in dit groepje zo goed als niemand dagelijks make-up gebruikt, en niemand zich ooit zwaar opmaakt.
We konden allemaal nog veel leren, dat was duidelijk.

De volgende drieënhalf uur vlogen voorbij.
Beginnen deden we met het aanbrengen van een primer en het uitzoeken welke tint foundation voor elk van ons de juiste was.
Een eerste openbaring…
Ik had gezworen nooit foundation te gebruiken omdat je er dan gaat uitzien alsof ze cement op je gezicht hebben gegoten.
Het blijkt dus ook anders te kunnen?!
De kleur die ik gebruikte leek zo hard op mijn eigen huidkleur dat je nauwelijks kon zien dat ik iets droeg. Mijn huid werd egaler, strakker, maar op een heel natuurlijke, bijna onzichtbare manier.
De werkwijze bleef de hele namiddag dezelfde.
Eén van de begeleidsters nam de helft van ons gezicht onder handen, de andere helft moesten we zelf zien te klaren. Een heel fijne manier van werken omdat je het van heel dichtbij kan zien en de handeling zo ook relatief snel onder de knie krijgt.
Na de eerste, volgde meteen een tweede openbaring: concealer!
Er bestaan twee soorten: de oranje, die blauwe kringen wegfiltert; en de groene, die rode puntjes of vlekken zo goed als onzichtbaar maakt.
Eén van de vriendinnen heeft geen wallen, maar wel blauwe vlekken onder de ogen. Dat was niemand van ons ooit echt opgevallen, maar blijkbaar kreeg ze toch vaak de opmerking er moe uit te zien. En inderdaad, als we erop gingen letten, waren de kringen duidelijk zichtbaar. Het verschil na het aanbrengen van de concealer aan één kant was verbluffend, onze zes monden vielen open van verbazing.
Toen werd ik nog enthousiaster dan ik al was.

Wat make-up allemaal kon doen.
Er ging een heel nieuwe wereld voor mij open.
We noteerden allemaal druk tips, manieren van aanbrengen, juiste kleuren voor ons gezicht, ogen, lippen en bekeken mekaars resultaat van dichtbij.
Een échte vrouwennamiddag werd het, buitengewoon plezant.
Wat ook een ontzettende meevaller werd, was het feit dat tijdens de workshop niet één keer geleurd of aangedrongen werd om producten te kopen. Waar ik het gevoel van opdringerigheid rond het aankopen van materiaal eerder best wel vaak had gehad bij workshops, was daarvan bij MUD geen sprake van.
We kregen zelfs persoonlijk advies als we twijfelden of we bepaalde dingen nu wel of niet zouden meenemen. Zo was ik niet helemaal zeker welke producten ik écht nodig had om een goede basis in huis te hebben, waarop Niki me heel eerlijk hielp zoeken naar de zaken die op mijn gezicht het meest effect hadden en welke ik evengoed, voorlopig, achterwege kon laten.
Uiteraard kocht ik onze rekening leeg, ik had dan ook absoluut niks en wilde natuurlijk kunnen gebruiken wat ik had geleerd, maar alleen omdat ik dat zelf wilde en niet omdat ik me ergens toe verplicht voelde.

Sinds veertien mei oefen ik bijna elke dag.
En ik schep er wonder boven wonder nog plezier in ook.
Soms gebruik ik dit, en dan weer dat in combinatie met dat. De hele mikmak op mijn gezicht smeren, houd ik voor het eerstvolgende trouwfeest.
Nu wil ik vooral de handelingen in de vingers krijgen zodat ik er niet steeds een uur mee kwijt ben.
Ik had het nooit in mezelf gezien, maar ik begrijp nu wel wat er leuk is aan make-up. En dat je er niet per sé hoeft uit te zien als een afgelekte troela als je er gebruik van maakt.
Het is gewoon een manier om je sterke punten te accentueren en de foutjes te maskeren of te corrigeren. Een manier die zo goed als onzichtbaar is als je ze goed uitvoert.
Het maskeren toch.
Van het accentueren zou het best belachelijk zijn als je het niet zou zien.
En zonde van het geld bovendien.
Want goedkoop is het niet. Toch niet als je goede producten wil.
Daarom gaf ik bij MUD met plezier geld uit voor degelijke producten, met goede pigmenten, en niet getest op dieren. 
En aan borstels, met echt mensenhaar, die je niet na twee maanden moet vervangen.
Als ik dan toch investeer, dan liefst in degelijke producten.
Die vijftig euro aankoopkorting die je bij de workshop krijgt, waren dus zéker mooi meegenomen.
Nogmaals, mij zal je nooit elke dag zwaar geschminkt zien rondlopen.
Maar ik gebruik intussen wel al bijna dagelijks mijn concealer en poeder.
En maakte al geregeld mijn ogen wat op als ik ergens heen moest.
En ik ben vooral blij dat ik nu eindelijk wat gerief in huis heb én ook nog weet wat ik ermee aan moet.

Mij zal je niet gauw ergens reclame voor zien maken, maar ik kon het echt niet laten uitgebreid te beschrijven dat ik met deze workshop een schitterende dag cadeau kreeg.
We hebben gelachen, gestaard naar onszelf en elkaar, geleerd, gevraagd en het zotteke uitgehangen. En dat was allemaal meer dan ok.
De begeleidsters pasten zich meteen aan onze groepsdynamiek aan.
Perfect!
Dus wil je dat verdomde make-uppen toch wat beter onder de knie krijgen én een topdag beleven, heb ik maar één tip: trommel je beste vrienden op en…

Let’s get MUD!

13173608_10154782767014186_5149165749223639378_o

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s